ΆρθραΠρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ

3 Απριλίου, 2024by Stavros Koumentakis

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ  (άρ. 121 ν. 4548/2018): Η λειτουργία του ανώτατου οργάνου της ΑΕ, της ΓΣ, διέπεται από συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις. Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, μας απασχόλησε η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Εδώ θα ασχοληθούμε με την πρόσκληση για τη σύγκλησή της.

Η Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ και η Ανάκλησή της

Η σύγκληση της ΓΣ λαμβάνει χώρα από το αρμόδιο, κατά τα άνω, όργανο μέσω πρόσκλησης των μετόχων (με εξαίρεση την περίπτωση της αυτόκλητης και καθολικής ΓΣ). Η πρόσκληση υποβάλλεται στις νόμιμες διατυπώσεις δημοσιότητας (άρ. 122). Στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρέωση της απεύθυνσης πρόσκλησης ή η νόμιμη δημοσίευσή της, τυχόν επακόλουθη απόφαση της ΓΣ είναι άκυρη (άρ. 138).

Τα αρμόδια όργανα για τη σύγκληση της ΓΣ, είναι δυνατό να αποφασίσουν την ανάκλησή της τηρώντας τις ίδιες διατυπώσεις δημοσιότητας. Η εν λόγω ανάκληση είναι δυνατό να λάβει χώρα μέχρι και αμέσως πριν την έναρξη της συνεδρίασης που αφορά.

H Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση: Το (Ελάχιστο) Περιεχόμενο Της 

…Μη Εισηγμένων ΑΕ

Η πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση απαιτείται να έχει, κατά τον νόμο, ένα ελάχιστο περιεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής των μετόχων και η δυνατότητα προετοιμασίας τους για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Τούτο διαφέρει ανάλογα με το αν η ΑΕ είναι εισηγμένη ή όχι (βλ. Αιτιολογική Έκθεση ν. 4548/2018 επί του άρ. 121).

Ειδικότερα, ως προς τις μη εισηγμένες ΑΕ, προκειμένου η πρόσκληση να είναι νόμιμη, απαιτείται να αναφέρονται και επαρκώς προσδιορίζονται: (α) το οίκημα που θα πραγματοποιηθεί η ΓΣ, (β) η χρονολογία και η ώρα της συνεδρίασής της, (γ) τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της, (δ) οι μέτοχοι που έχουν δικαίωμα συμμετοχής καθώς και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι μέτοχοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκάστοτε συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ειδικότερα:

(α) Ως προς το οίκημα:

Η πρόσκληση απαιτείται να περιλαμβάνει το οίκημα στο οποίο θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της ΓΣ με αναφορά στην ακριβή του διεύθυνση. Το οίκημα επιλέγεται από το, κατά περίπτωση, αρμόδιο όργανο μέσα στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και το καταστατικό της ΑΕ. Η απόφαση/προσδιορισμός του οικήματος θα πρέπει να διενεργείται με γνώμονα τη διευκόλυνση συμμετοχής του συνόλου των μετόχων στη ΓΣ. Επίσης, με γνώμονα (και) την καταλληλότητα του χώρου (και, ενδεχομένως αναγκαία, υλικοτεχνική υποδομή) για τη φιλοξενία της ΓΣ.

(β) Ως προς τη χρονολογία και την ώρα συνεδρίασης:

Αναγκαίο περιεχόμενο της πρόσκλησης συνιστά η αναφορά στην ακριβή ημερομηνία συντέλεσης της ΓΣ και την ώρα έναρξής της.

Η έκτακτη ΓΣ συγκαλείται όταν τούτο αποφασίσει το αρμόδιο για τη σύγκλησή της όργανο-εκτός κι αν προκύπτει κάποια, συγκεκριμένη, υποχρέωση από τον νόμο.

Για την τακτική ΓΣ τα πράγματα, όμως, διαφοροποιούνται καθώς αυτή συγκαλείται σε απολύτως συγκεκριμένo χρονικό πλαίσιο: το αργότερο μέχρι τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά τη λήξη της εταιρικής χρήσης (άρ. 119 §1). Σε περίπτωση που το ΔΣ δεν συγκαλέσει έγκαιρα την τακτική ΓΣ, οι αποφάσεις της τελευταίας δεν είναι ελαττωματικές, γεννώνται, όμως-υπό προϋποθέσεις, ευθύνες σε βάρος των μελών του ΔΣ.

Το καταστατικό είναι ενδεχόμενο να καθορίζει συγκεκριμένες ώρες και ημέρες (λ.χ. μόνον εργάσιμες ημέρες και ώρες, όχι Σαββατοκύριακα ή αργίες κλπ.) εντός των οποίων είναι δυνατό να συγκληθεί η ΓΣ. Γνώμονα πάντως, και στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να αποτελέσει η διευκόλυνση της προσέλευσης των μετόχων.

(γ) Ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Στο ελάχιστο, αναγκαίο, περιεχόμενο της πρόσκλησης εντάσσονται και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ. Τα θέματα θα πρέπει να καταγράφονται με σαφήνεια (ευκταίο: συνοπτικά) προκειμένου οι μέτοχοι να πληροφορηθούν το αντικείμενό τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η αναφορά σε «τρέχοντα» ή «λοιπά» θέματα δεν υπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό-εκτός κι αν πρόκειται, απλά, για ανακοινώσεις προς τους μετόχους ή για ανταλλαγή, μεταξύ τους, απόψεων.

Πολύ συζήτηση, ακόμα, διενεργείται για την αναγκαιότητα να καταγράφονται όλα, ανεξαιρέτως, τα προς συζήτηση θέματα ή αν είναι δυνατό να παραλείπονται τα συναφή και παρεμπίπτοντα. Ορθότερη φαίνεται η θέση ότι, χωρίς πρόβλημα, είναι δυνατό να παραληφθούν όσα τελούν σε εσωτερική συνάφεια με συγκεκριμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης˙ είτε ως παρεμπίπτοντα είτε ως αναπόσπαστο τμήμα τους (λ.χ.: η τροποποίηση του άρθρου του καταστατικού που αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο, εφόσον στην ημερήσια διάταξη καταγράφεται ως θέμα η αύξησή του).

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση, καθορίζονται από το αρμόδιο για τη σύγκλησή της όργανο. Σ’ εκείνα είναι υποχρεωτικό να προστεθούν κι όσα ζητούν οι μέτοχοι μειοψηφίας να εγγραφούν (:άρ. 141 §2). Επιπρόσθετα: σε περίπτωση σύγκλησης έκτακτης ΓΣ ύστερα από αίτηση των μετόχων (που εκπροσωπούν το 1/20, τουλάχιστον, του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθορίζονται από τους αιτούντες (άρ. 141 §1).

(δ) Ως προς τους δικαιούμενους προς συμμετοχή στη ΓΣ μετόχους και τις οδηγίες συμμετοχής τους:

Η πρόσκληση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει και αναφορά (όχι, προφανώς, ονομαστική) στους μετόχους που δικαιούνται να συμμετέχουν στη ΓΣ. Επίσης: τις κατά τον νόμο και το καταστατικό συναφείς, ουσιαστικές και διαδικαστικές, προϋποθέσεις. Θα πρέπει, συμπληρωματικά, να διαλαμβάνονται οδηγίες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την τυχόν συμμετοχή των μετόχων από απόσταση.

Έννομες Συνέπειες Παράβασης:

Τυχόν ελλείψεις στα κατά το νόμο (ή, ενδεχομένως, το καταστατικό) αναγκαία στοιχεία της ημερήσιας διάταξης ή η, ενδεχόμενη, προβληματική (ή ελλιπής) καταγραφή τους είναι δυνατό να επιφέρει την ακυρωσία της αντίστοιχης απόφασης της ΓΣ (άρ. 137 §1). Η έλλειψη από την πρόσκληση, ιδίως, των στοιχείων του οικήματος και της ημερομηνίας συγκλήσεως της ΓΣ, δεδομένης της σημασίας τους, είναι δυνατό να επιφέρει την ακυρότητα των αποφάσεων της ΓΣ (άρ. 138 §2).

…Ιδίως Ως Προς Τις Εισηγμένες ΑΕ

Προκειμένου για μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, ο νόμος, θέτει επιπλέον απαιτήσεις ως προς το περιεχόμενο της πρόσκλησης σε ΓΣ που δημοσιεύεται από την (εισηγμένη) ΑΕ. Για τέτοιες ΑΕ θα πρέπει, η πρόσκλησή τους σε ΓΣ, εκτός από τα αμέσως ανωτέρω αναφερόμενα στοιχεία, να περιλαμβάνει πληροφορίες (:άρ. 121 §4) σχετικά με: (α) την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, (β) τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης των μετόχων, (γ) την τυχόν άσκηση δικαιώματος ψήφου με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, σε αυτή πρέπει να (δ) καθορίζεται το χρονικό σημείο κατά το οποίο πρέπει κάποιος να είναι μέτοχος για να συμμετάσχει στη ΓΣ. Τέλος, σε αυτή πρέπει να γνωστοποιούνται (ε) ο τόπος στον οποίο είναι διαθέσιμο το πλήρες κείμενο των εγγράφων και των σχεδίων αποφάσεων (του άρ. 123 §4) και ο τρόπος λήψης αυτών καθώς και (στ) η διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου της εταιρείας, όπου είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες που ο νόμος αξιώνει (:άρ. 123 §§3 & 4).

Καθολική ΓΣ

Όσα ο νόμος επιτάσσει αναφορικά με την πρόσκληση σε ΓΣ των μετόχων της ΑΕ στοχεύουν, αποκλειστικά, στη διασφάλισή τους. Φυσικό, έτσι, είναι να κάμπτονται οι απαιτήσεις του νόμου, όταν το σύνολο των μετόχων συμφωνούν προς τούτο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσκληση για σύγκληση ΓΣ δεν απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία στη συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο των δικαιουμένων ψήφου και κανείς από αυτούς δεν αντιλέγει στην πραγματοποίησή της και στη λήψη αποφάσεων (:καθολική γενική συνέλευση-άρ. 121 §5).

Η καθολική (όχι όμως και αυτόκλητη) ΓΣ «θεραπεύει» τυχόν ελαττώματα υπάρχουσας πρόσκλησης. Πρόκειται συγκεκριμένα, για την περίπτωση που η πρόσκληση της ΓΣ υπάρχει μεν δεν πληροί, όμως, όλες ή ορισμένες προϋποθέσεις του νόμου ή/και του καταστατικού.

Τέλος ως προς την περίπτωση της κατ’ όνομα, μόνον, αυτόκλητης καθολικής ΓΣ (της περίπτωσης, δηλ., που το οικείο πρακτικό εμφανίζει ως καθολική μία ΓΣ, χωρίς στη συνεδρίασή της να παρίσταται ή εκπροσωπείται το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου) ορθότερη φαίνεται η θέση (υπό το παρόν, τουλάχιστον, νομοθετικό καθεστώς) για την ακυρότητα των εν λόγω αποφάσεων.

 

Η πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ μοιάζει διαδικασία «τυπική». Η συγγραφή και το περιεχόμενό της ακολουθούν, κατά κανόνα, την «πεπατημένη». Δεν αφιερώνεται, ως εκ τούτου, από τους συντάκτες της (κατά κανόνα τουλάχιστον), ο χρόνος που απαιτείται για την επιβεβαίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου και όσων το καταστατικό αξιώνει. Ενδεχόμενες αποκλίσεις δεν στερούνται σοβαρών συνεπειών. Ευκταίο, ως εκ τούτου, να δίδεται η δέουσα προσοχή και επιδεικνύεται αντίστοιχη επιμέλεια από εκείνους που η σχετική ευθύνη βαρύνει.-

 


Γράφει ο  Σταύρος Κουμεντάκης Managing Partner Koumentakis and Associates Law Firm


 

Σημ.: Το άρθρο Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ αποτελεί τμήμα ευρύτερης ενότητας αρθρογραφίας της Δικηγορικής μας Εταιρείας για τις ΑΕ. Περισσότερα σχετικά άρθρα μπορείτε να διαβάσετε στις ενότητες «Γενική Συνέλευση ΑΕ» και «Νόμος 4548/2018 Ανώνυμες Εταιρείες». Στις ενότητες αυτές επιχειρούμε την ανάλυση, άρθρο προς άρθρο-με business view, πάντα, προσέγγιση, του νόμου για τις ΑΕ και για τη Γενική Συνέλευση 


Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά (ούτε και έχει σκοπό να αποτελέσει) νομική συμβουλή. Μια τέτοια νομική συμβουλή είναι δυνατό να παρασχεθεί μόνον από αρμόδιο δικηγόρο ο οποίος θα λάβει υπόψη του το σύνολο των δεδομένων που θα του εκθέσετε για την υπόθεσή σας. Διαβάστε περισσότερα περί  Αποποίηση ευθύνης

 

Stavros Koumentakis

https://koumentakislaw.gr/wp-content/uploads/2020/01/Koumentakis-and-Associates-NewLogo2020-White-Text-Final.png
Λεωφ. Νίκης & Μοργκεντάου 1, 54622 Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 27 80 84

Follow us:

Επικοινωνία

Copyright © Koumentakis Law 2023

Created by Infinity Web