[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Η Ελευθερία Μπιτζαράκη, Trainee στην ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ συμμετείχε στο Mare Nostrum VIII, ένα ετήσιο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στην Ρόδο, από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).
Σκοπός του Mare Nostrum
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν αφενός όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πολλαπλές πτυχές των συσσωρευμένων κρίσεων σε νομικό, πολιτικό, ιδεολογικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Η εισήγηση της Ελευθερίας Μπιτζαράκη
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελευθερία κλήθηκε να αναπτύξει τις νομικές παραμέτρους της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι η τελευταία διετία (2014-2016) και ιδιαίτερα το 2016 αποτέλεσε την πιο πολύνεκρη χρονιά των τελευταίων ετών στο επίπεδο των προσφύγων. Και γιατί Μεσόγειος ; Γιατί σε αυτήν βρίσκονται συγκεντρωμένα ποικίλα διεθνή προβλήματα. Το μόνο σταθερό που υπάρχει στη Μεσόγειο αυτή την εποχή είναι η αστάθεια από τις διαρκείς μετακινήσεις πληθυσμών και μαζί με αυτές, ανατροπή συνόρων και καθεστώτων.
Στην εισήγηση της Ελευθερίας Μπιτζαράκη βρίσκονται ανεπτυγμένα αμιγώς νομικά ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη έλαβαν μέτρα, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της χώρας μας, ψηφίζοντας νόμους, θεσπίζοντας διατάγματα, επικυρώνοντας διεθνείς ή και ευρωπαϊκές συμβάσεις, προκειμένου να ελεγχθεί ο τεράστιος αριθμός προσφυγικών ροών, που διέσχισαν και διασχίζουν ακόμα και σήμερα τη Μεσόγειο.
Αναφορά στις Διεθνείς συμβάσεις
Χαρακτηριστικά, έγινε αναφορά στην γνωστή και με ποικίλες προεκτάσεις Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον έλεγχο του προσφυγικού πληθυσμού και στα θετικά (σύμφωνα με μερικούς) και αρνητικά (σύμφωνα με άλλους) αποτελέσματα που επέφερε καθώς και στον καίριο ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με τη θέσπιση τόσο νομοθεσίας όσο και νομολογίας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, έγινε αναφορά στις διαδικασίες υποδοχής των προσφυγικών ροών βάσει της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ και του Π.Δ 220/2007 καθώς και το σημαντικό ρόλο των Μ.Κ.Ο σε αυτό. Χωρίς να παραλείπεται η εκτενής αναφορά στη Σύμβαση της Γενεύης 1951 και τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης που ακολούθησε, ως βασικά στοιχεία του διεθνούς νομικού πλαισίου προστασίας των προσφύγων καθώς και το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες. Τέλος, η Ελευθερία αναφέρθηκε και στον Κανονισμό «Δουβλίνο» για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα με τους Ν. 4375/2016 και 4399/2016 κατάφερε επιτυχώς (ή και όχι) να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο εσωτερικό της δίκαιο.
Βιογραφικό
Η Ελευθερία Μπιτζαράκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο της Κρήτης και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2016. Συμμετείχε σε εικονικές δίκες που διοργανώθηκαν από νομικούς φορείς της χώρας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ελευθερία μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Gallery” border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_images_carousel images=”35151,35150,35149″ img_size=”” speed=”6000″ slides_per_view=”3″ hide_pagination_control=”yes”][/vc_column][/vc_row]