ΝέαΗ εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και πάλι κοντά μας

9 Σεπτεμβρίου, 2018by Koumentakis Law

Η ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ βρίσκεται από τις 9 Σεπτεμβρίου και πάλι στα περίπτερα και στην ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που συμπράττουμε στην επιτυχία, ως Νομικοί Σύμβουλοι.

Με την ολοκληρωμένη νομική υποστήριξη της ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ η ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (και της Βορείου Ελλάδος) βρίσκεται ξανά στα περίπτερα, ενώ είναι ήδη στον … αέρα (από τις 3 Σεπτεμβρίου) η διαδικτυακή της έκδοση www.makthes.gr. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Σταύρος Κουμεντάκης, Senior Partner, «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Χάρις σε πρωτοποριακές συμπράξεις, καινοτόμους σχεδιασμούς και άοκνες προσπάθειες. Στην «ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» αισθανόμαστε ξεχωριστή τιμή που οι συμμετέχοντες μας εμπιστεύτηκαν τη νομική διάσταση του όλου εγχειρήματος και, ιδίως, περήφανοι που βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στην υλοποίηση του ονείρου. Ευχόμενοι «ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ», ας απολαύσουμε μαζί το καταπληκτικό ταξίδι…».

 

Το εγχείρημα

εφημεριδα μακεδονια ιστορικη αξιοπιστη

Οι προσπάθειες για να επανεκδοθεί η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας της. Μία ομάδα 24 εργαζομένων με όραμα και σχέδιο κινήθηκαν γρήγορα. Αποφάσισαν ό,τι χρειάζονταν ένα σχήμα που δεν θα βασιζόταν σε αυτοδιαχειριζόμενες πρακτικές ή σε κλασικές επενδυτικές. Το ιδανικό σχήμα θα αξιοποιούσε τους εργαζομένους της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» αλλά θα είχε χρηματοδότηση από επιχειρηματίες.

Οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν το δικαίωμα χρήσης των τίτλων των δύο εφημερίδων της Θεσσαλονίκης με αντάλλαγμα τμήμα των δεδουλευμένων που τους όφειλε η επιχείρηση. Στην συνέχεια δημιούργησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) και τέλος, αναζήτησαν κεφάλαια.  Για να επανεκδοθεί η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χρειάστηκε η σύμπραξη με επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης αυτής της συνεργασίας, διαμορφώθηκε ένα άρτιο και πλήρως μελετημένο business plan ,το οποίο εγγυάται την βιωσιμότητα και την προοπτική του εγχειρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι τα κέρδη της ΚΟΙΝΣΕΠ θα κατανέμονται με τον εξής τρόπο: το 33% στους εργαζομένους, το 33% ως επανεπένδυση για αναπτυξιακές κινήσεις στο ίδιο πλαίσιο (π.χ. για εκδόσεις ενθέτων) και το 33% ως αποθεματικό για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

Οι συντελεστές

«Κανείς από τους είκοσι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν προσδοκά κέρδος ή άλλα οικονομικά οφέλη. Η πολυμετοχικότητα του εγχειρήματος σε συνδυασμό με την ποιότητα των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων που συμμετέχουν σε αυτό εγγυώνται την εγκυρότητα της ενημέρωσης», τονίζει ο Βασίλης Τακάς, βιομήχανος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας εκδοτικής εταιρίας».

Ενα τέτοιο καινοτόμο εκδοτικό μοντέλο απαιτεί υπέρβαση αγκυλώσεων του παρελθόντος. «Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα παλιά στερεότυπα για τα “κακά αφεντικά”. Oι επιχειρηματίες, από τη μεριά τους, πρέπει να αποστούν από μια κερδοσκοπική λογική και να πάψουν να τρέμουν το μισθολογικό κόστος», λέει ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης, εκδότης και διευθυντής του εκδοτικού εγχειρήματος. «Θεωρώ ότι κινούμαστε όλοι στην ίδια λογική, αυτήν που θα ωφελήσει την πόλη και την ενημέρωση. Δεσμευόμαστε όλοι ότι θα μείνουν μακριά από εμάς πρακτικές που εδραιώθηκαν και ταλαιπωρούν ακόμη τη χώρα, όπως η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η διαφθορά. Πιστεύουμε ότι τα νέα μέσα ενημέρωσης θα σεβαστούν το βαρύ τους όνομα, την ιστορία τους και τους δεσμούς τους με τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες γενικότερα».

Το 11μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα εκδίδει την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του makthes.gr συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Βασίλης Τακάς πρόεδρος. Μιχάλης Αλεξανδρίδης εκτελεστικός αντιπρόεδρος – εκδότης – διευθυντής έκδοσης. Χασδάι Καπόν αντιπρόεδρος. Λεωνίδας Φάκας αντιπρόεδρος. Παναγιώτης Αλεξανδρίδης διευθύνων σύμβουλος. Μέλη: Γιάννης Μασούτης πρόεδρος ΕΒΕΘ. Θανάσης Σαββάκης πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Γιώργος Κωνσταντόπουλος πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Γιώργος Μπίκας πρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας. Παναγιώτης Μενεξόπουλος γενικός γραμματέας ΕΒΕΘ. Σταύρος Κουμεντάκης δικηγόρος – νομικός σύμβουλος της εταιρίας.

Η δήλωση του Σταύρου Κουμεντάκη στην εφημερίδα

δηλωση σταυρου κουμεντακη στην εφημερίδα μακεδονια

«Το εγχείρημα της επανέκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της πόλης μας από πολύ νωρίς το πίστεψα-κι όχι για λόγους συναισθηματικούς. Οι δεδομένες ανάγκες της πόλης μας, η ευρύτητα του μετοχικού σχήματος, η σοβαρότητα των επενδυτών-μετόχων, η αδυναμία προώθησης προσωπικών ή κομματικών στρατηγικών, η τεχνοκρατική προσέγγιση των συμμετεχόντων και, κυρίως, η λαμπρή δημοσιογραφική ομάδα κι η δυναμική της αποτελούν στοιχεία αναγκαία, επαρκή  και ικανά για την επιτυχία. Είμαστε χαρούμενοι για το πρώτο φύλλο, βέβαιοι για το αποτέλεσμα και περήφανοι που συμπράττουμε, στοιχισμένοι πίσω από τη δημοσιογραφική ομάδα, εκπληρώνοντας ένα χρέος μας προς την πόλη. Θεωρώ δεδομένο κι οι Θεσσαλονικείς, αντίστοιχα, θα αγκαλιάσουν με την ίδια θέρμη την όλη προσπάθεια».

Η ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι η αρχαιότερη πολιτική εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1911 (το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911 – με το νέο ημερολόγιο στις 23 Ιουλίου 1911) από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη. Μετά τον θάνατό του (1936) ανέλαβε ο γιος του, Ιωάννης Βελλίδης. Μετά τον θάνατο του τελευταίου (1978) ανέλαβε αρχικά η σύζυγός του, Άννα Βελλίδη, και από το 1980 η κόρη τους, Κατερίνα Βελλίδη. Το καλοκαίρι του 1996 η εφημερίδα έκλεισε λόγω χρεών, για να κυκλοφορήσει εκ νέου στις αρχές του 1998 από τον νέο της ιδιοκτήτη, επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο. Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοση της τον Οκτώβριο του 2017 και επανακυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2018.

Από την διεύθυνση της εφημερίδας διαδεχόμενοι τον Κωνσταντίνο Δημάδη, μία ιστορική φυσιογνωμία για τη δημοσιογραφική οικογένεια, που διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας για 62 χρόνια (1931 έως 1993), πέρασαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Νίκος Βουργουντζής, Γιάννης Νικολόπουλος, Λάζαρος Χατζηνάκος, κ.ά. Ανάμεσα στους συνεργάτες της εφημερίδας υπήρξαν κατά το παρελθόν οι Δημήτρης Χουρμούζιος, Δημήτρης Ψαθάς, Κωστής Παλαμάς, Στρατής Μυριβήλης, Γεώργιος Βαφόπουλος, Αρχέλαος και άλλοι.

Στις πρωτιές που καταγράφει η εφημερίδα περιλαμβάνονται η καθιέρωση μίας πρώιμης μορφής μονοτονικού συστήματος, πολλά χρόνια πριν το μονοτονικό καθιερωθεί ως η επίσημη γραφή της ελληνικής γλώσσας καθώς και το γεγονός ό,τι υπήρξε η πρώτη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφόρησε σε διαδικτυακή μορφή. 

Gallery

Koumentakis Law

https://koumentakislaw.gr/wp-content/uploads/2020/01/Koumentakis-and-Associates-NewLogo2020-White-Text-Final.png
Λεωφ. Νίκης & Μοργκεντάου 1, 54622 Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 27 80 84

Follow us:

Επικοινωνία

Copyright © Koumentakis Law 2023

Created by Infinity Web