Αρωγός στην Κιβωτό του Κόσμου

Αρωγός στην Κιβωτό του Κόσμου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης η KOUMENTAKIS AND ASSOCIATES LAW FIRM είναι από φέτος αρωγός των προσπαθειών που κάνει η Κιβωτός του Κόσμου για να παρέχει υποστήριξη σε παιδιά που χρήζουν φιλοξενίας και σε οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση.

Μετά από συνάντησή με τον π. Αντώνιο, ο Σταύρος Κουμεντάκης, Managing Partner της KOUMENTAKIS AND ASSOCIATES LAW FIRM δεσμεύτηκε να βοηθήσει το έργο και την προσπάθειά που κάνει η Κιβωτός του Κόσμου (ιδίως) σε ό,τι αφορά το νέο σπίτι/παράρτημα που θα δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για την δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και τον γονιό που βρίσκεται σε ανάγκη. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Οργανισμό προσέρχονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής ανάλογα με την αιτία απομάκρυνσης από το περιβάλλον στο οποίο διέμεναν (κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη, θύματα εκμετάλλευσης). Η Κιβωτός αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών προσφέροντας τους όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται ένα παιδί προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής κατά την ενηλικίωση του. Αυτή την στιγμή, η Κιβωτός του Κόσμου διατηρεί συνολικά εννέα Κέντρα Παιδικής Προστασίας σε Αθήνα, Χίο, Βόλο, Ήπειρο και, μόλις πρόσφατα, στην Καλαμάτα. Έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα περίπου πεντακοσίων παιδιών χωρίς καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση.

Πρόσφατα, η Κιβωτός του Κόσμου κατέκτησε το βραβείο GENE Global Education Award 2020/2021, της ΕΕ, για το καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμά του επαγγελματικής κατάρτισης. Συνοπτικά, το πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής εστιάζει στην κατάρτιση και κατόπιν στον βιοπορισμό μετά την ενηλικίωση των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Τα παιδιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που έχουν βιώσει, φέρουν ψυχικά τραύματα, που χρήζουν πλαισίωσης και θεραπείας. Υπάρχουν παιδιά, που το γνωστικό τους επίπεδο είναι χαμηλό, σε σημείο που πολλές φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), πόσο μάλλον να συνεχίσουν σε κάτι ανώτερο. “Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή των παιδιών και να διασφαλίσουμε το μέλλον τους μετά την ενηλικίωσή τους”, ο π. Αντώνιος είχε την ιδέα της γεωργικής σχολής της Κιβωτού του Κόσμου. Αρχικά, λειτουργεί θεραπευτικά, ενισχύεται η διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων, χρησιμοποιώντας τη φύση και τα ζώα ως θεραπευτικό μέσο. Ειδικότερα, όμως, για τις ηλικίες 15-18, προσφέρει -επιπλέον- γνώση και επαγγελματική κατάρτιση πριν από την ενηλικίωσή τους, ώστε να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινωνία», επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση. Ως πρόγραμμα λειτουργεί σε όλα τα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου, σε Πωγωνιανή, Βόλο, Χίο, Καλαμάτα, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις (τυροκομείο, μελισσοκομείο, οπωρώνας, οινοποιείο, αλευρόμυλος, θερμοκήπιο, κήπος με αρωματικά φυτά, φάρμα ζώων, ελαιοτριβείο, ελαιώνας, πετρόμυλος, τράπεζα σπόρων, εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήριο παραγωγής ζωοτροφών).

0

You May Also Like